www.brasovtourism.eu

Portal de informare si promovare turistica
 
Strategii turism
Targuri turism
Adrese utile
  • Brasov Tourism Aplication
  • Politici in turism
  • Romania Eden
  • Federatia turism
  • Management Inteligent al Destinatiei
  • Romania Travel
Acte constitutive
Cazare Brasov
Traditions Nature Areas protected Fun Sport Adventure

Trenul de epocă „Dracula Expres”, un cadou pentru braÅŸoveni ÅŸi turiÅŸti

Atmosferă de mare sărbătoare, muzică de fanfară ÅŸi sute de oameni adunaÅ£i marÅ£i, pe peronul Gării BraÅŸov. Motivul acestei adevărate desfăşurări de forÅ£e a fost pe cât de inedit, pe atât de emoÅ£ionant ÅŸi nostalgic: cursa inaugurală a trenului turistic de epocă „Dracula Expres”, primul de acest gen care circulă în Å£ara noastră. Traseul lui este de la BraÅŸov la ZărneÅŸti, respectiva linie devenind prima cale ferată turistică din România. Garnitura va sta la dispoziÅ£ia turiÅŸtilor care vin în municipiul nostru ÅŸi îÅŸi doresc să trăiască experienÅ£a unei plimbări de lux, cu parfum interbelic. Grupurile de turiÅŸti vor avea ÅŸansa să admire din tren peisajele mirifice din Å¢ara Bârsei, iar cei mai temerari dintre ei vor putea face excursii în Piatra Craiului, la Cabana Plaiul Foii sau la Cetatea medievală de la RâÅŸnov. IniÅ£iativa inaugurării acestui tren cu totul special i-a aparÅ£inut preÅŸedintelui Consiliului JudeÅ£ean, Aristotel Căncescu. Ea se înscrie în demersurile realizate de ÅŸeful CJ pentru creÅŸterea ÅŸi diversificarea numărului atracÅ£iilor turistice din judeÅ£ul nostru, în ideea ca BraÅŸovul să devină primul judeÅ£ turistic al României. Trenul „Dracula Expres” este rodul cooperării dintre Consiliul JudeÅ£ean BraÅŸov, operatorul privat SC Regiotrans BraÅŸov ÅŸi Societatea de Turism Feroviar BucureÅŸti, instituÅ£ie ce Å£ine de Ministerul Transporturilor. După festivităţile inaugurale, trenul de epocă a plecat în prima sa cursă. În vagoane s-au urcat oficialităţile judeÅ£ului, ziariÅŸti, dar ÅŸi oameni simpli, cu toÅ£ii dornici să facă o plimbare de neuitat. Trenul a oprit în gările Cristian, RâÅŸnov ÅŸi ZărneÅŸti, peste tot fiind întâmpinat cu muzică de fanfară ÅŸi zeci de oameni de toate vârstele.

O bijuterie de tren
Trenul este o adevărată bijuterie de epocă ÅŸi are o valoare inestimabilă. În alcătuirea sa intră două locomotive ÅŸi trei vagoane, toate restaurate ÅŸi recondiÅ£ionate de specialiÅŸtii societăţii Regiotrans. Important este faptul că aspectul lor iniÅ£ial a fost respectat întru totul. Este vorba despre o locomotivă Pacific 231065, construită la uzinele Maffai din Germania, în anul 1922, care ÅŸi în 2008 se prezintă în condiÅ£ii foarte bune. Ea reprezintă un unicat la nivel european, după cum a explicat inginerul Radu Bellu, specialist ÅŸi istoric al căilor ferate. Cea de-a doua locomotivă este din seria 230516 ÅŸi a fost fabricată în România, la uzinele Malaxa, în anul 1934. Primul dintre vagoane este unul de excepÅ£ie. Este vagonul-salon construit în 1934 pentru regele Carol al II-lea, la uzinele Astra din Arad. El este organizat după cum urmează: un salon pentru servirea mesei, cuÅŸete pentru dormit ÅŸi chiar o instalaÅ£ie de baie cu cadă ÅŸi cu toate cele necesare pentru igiena personală a călătorilor de lux. OpulenÅ£a din acest vagon va răspunde cu siguranţă exigenÅ£elor celor mai pretenÅ£ioÅŸi turiÅŸti. Cel de-al doilea vagon a fost fabricat în 1924, în Italia, la uzinele Ernesto Breda din Milano. Ultimul vagon a funcÅ£ionat în perioada interbelică, în trenurile Pullman Orient Expres, pe relaÅ£ia BucureÅŸti – Paris ÅŸi a fost foarte căutat pentru confortul lui. Ultimele două vagoane sunt de clasa I. Au compartimente spaÅ£ioase, cu mochetă pe jos ÅŸi câte ÅŸase locuri tapiÅ£ate cu un pluÅŸ roÅŸu, de foarte bună calitate. Ele sunt încălzite cu aburul de la locomotive. Remarcabil este faptul că în fiecare compartiment, călătorii au la dispoziÅ£ie un regulator de căldură care le permite să-ÅŸi aleagă temperatura dorită.
 
Vagoane refăcute în timp record
Inaugurarea trenului „Dracula Expres” este o mare realizare pentru turismul feroviar românesc ÅŸi în special pentru turismul judeÅ£ului BraÅŸov. Costel Comăna, patronul firmei Regiotrans, a rezumat în câteva cuvinte implicarea în acest proiect: „Ne-am implicat din toate punctele de vedere. În primul rand, material. Apoi, prin oamenii care au participat inclusiv cu sufletul la reconstrucÅ£ia acestor vagoane ÅŸi la restaurarea lor. Fecare a pus muncă fizică dar ÅŸi mult suflet în acest proiect. A trebuit să refacem cele trei vagoane într-un timp foarte scurt, în circa 45 de zile. A fost destul de greu, pentru că am Å£inut neapărat ca anumite repere să fie păstrate în original ÅŸi atunci am fost nevoiÅ£i să le luăm pe rând, să le scoatem, să le lustruim, să le conservăm, să le restaurăm ÅŸi să le punem la loc. Lucrările au costat 600 de mii de lei, bani alocaÅ£i din bugetul Consiliului JudeÅ£ean BraÅŸov”.
 
Trenul este deservit de trei persoane
Trenul este condus de mecanici cu experienţă, printre puÅ£inii rămaÅŸi în domeniul locomotivelor cu aburi, adevărate exemple de profesionalism. Locomotivele consumă cărbune. La un drum, ele „înghit” trei-patru tone de cărbune ÅŸi aproape 20 de metri cubi de apă. Cel mai greu încercat pe o asemenea locomotivă este fochistul, care nu încetează să bage pe foc lopeÅ£ile cu cărbune. În acelaÅŸi timp, el este obligat să privească pe fereastră semnalele ÅŸi să-i anunÅ£e mecanicului tot ce se întâmplă pe partea sa. Cel mai important personaj este mecanicul de locomotivă, cel care răspunde de bunul mers al trenului, de punerea lui în miÅŸcare, de urmărirea semnalelor ÅŸi oprirea în staÅ£ii. Pe lângă cei doi mai există un ÅŸef de tren, cel care dă semnalul de plecare, răspunde de siguranÅ£a călătoriei ÅŸi de manevrele care trebuie făcute în gări sau pe traseu. De la el călătorii îÅŸi vor putea cumpăra bilete. Deocamdată nu se cunoaÅŸte preÅ£ul acestora. El va fi stabilit de comun acord de către partenerii proiectului – Consiliul JudeÅ£ean, Regiotrans ÅŸi Societatea de Turism Feroviar. Până la acel moment, trenul va circula gratuit sâmbăta ÅŸi duminica, urmând să facă o cursă dus-întors, la orele prânzului.
 
O gară mică, de epocă
Inaugurarea trenului turistic „Dracula Expres” a fost precedată de ample lucrări de amenajare a gării din RâÅŸnov. „Nu am modernizat-o, deoarece am dorit să-i păstrăm farmecul de gară mică din secolul al XIX-lea. În 1873 a fost construită prima gară din BraÅŸov, iar cea din RâÅŸnov datează din 1892. Am refăcut peronul ÅŸi am amenajat zona din vecinătate sub forma unui părculeÅ£. Ne-am inspirat din imaginile de epocă pe care le avem cu această gară. Pentru toate investiÅ£iile, inclusiv renovarea locomotivelor, vagoanelor ÅŸi amenajarea gării, am alocat din bugetul Consiliului JudeÅ£ean 10 miliarde de lei vechi”, a spus preÅŸedintele Consiliului JudeÅ£ean, Aristotel Căncescu.
Trebuie spus că în prima sa cursă, trenul „Dracula Expres” a făcut o oprire mai lungă în gara din RâÅŸnov, unde oficialităţile oraÅŸului au pregătit un program artistic dedicat acestui eveniment. Mai ales pentru copiii care n-au văzut niciodată cum arată o locomotivă cu aburi sau un vagon de epocă a fost o bucurie să se urce în tren ÅŸi să-ÅŸi facă poze.
 
Istoricul căii ferate BraÅŸov – ZărneÅŸti
Calea ferată BraÅŸov – ZărneÅŸti a fost construită între anii 1889 – 1892 de Societatea Anonimă a Căilor Ferate Vicinale BraÅŸov – Trei Scaune, înfiinÅ£ată la 1 mai 1890. Capitalul necesar construcÅ£iei acestei linii a fost asigurat de casele „Erlancer & Sohne – Frankfurt” ÅŸi „FraÅ£ii Sulzbach – Viena”, prin emiterea a 5.600 de acÅ£iuni fundamentale ÅŸi a 14.444 de acÅ£iuni de proprietate. Realizarea căii ferate BraÅŸov – ZărneÅŸti a fost motivată de exploatarea bogatelor resurse de lemn, cărbune, piatră, produse agricole (sfeclă, cartofi), de creÅŸterea oilor ÅŸi nu în ultimul rând de apariÅ£ia fabricii de hârtie de la ZărneÅŸti ÅŸi a fabricii de zahăr Bod. La 25-26 februarie 1891, Comisia Tehnică a marcat în teren viitorul traseu al căii ferate, în lungime de 25,3 km. Linia a fost proiectată ÅŸi executată de firmele „Leo Arnoldy” ÅŸi „O. Smerker” – Budapesta. RecepÅ£ia căii ferate BraÅŸov – ZărneÅŸti a fost realizată la 6 iunie 1891, iar inaugurarea liniei ÅŸi deschiderea circulaÅ£iei trenurilor au avut loc la 24 iunie 1891. Calea ferată BraÅŸov – ZărneÅŸti a fost exploatată de Societatea Anonimă a Căilor Ferate Vicinale BraÅŸov – Trei Scaune, proprietarul liniei între 6 iunie 1891 ÅŸi 7 martie 1897; MAV, între 7 martie 1897 ÅŸi 1 decembrie 1918; DirecÅ£ia Generală CFR, după 1 decembrie 1918. Prin Legea de Ratificare a ConvenÅ£iei din 2 aprilie 1932, publicată în Monitorul Oficial nr. 94/1932, calea ferată BraÅŸov – ZărneÅŸti a fost răscumpărată de statul român.
 
MocăniÅ£a, în etapa a doua
La BraÅŸov, turismul feroviar va cunoaÅŸte o mare dezvoltare în perioada următoare. Etapa a doua de dezvoltare a proiectului vizează construirea unei linii de cale ferată pe ecartament îngust, care va face legătura între RâÅŸnov ÅŸi zona Bran. În acest sens, pentru început va fi amenajat un tronson de doi km, între RâÅŸnov ÅŸi cartierul Romacril. În cea de-a treia etapă, autorităţile judeÅ£ene ÅŸi specialiÅŸtii feroviari vor analiza utilitatea deschiderii unei linii turistice tot pe ecartament îngust, de la ZărneÅŸti la Plaiul Foii. Trebuie spus că o linie ferată forestieră a existat acolo până în anul 1971.

Comunicat, 13 mai 2008:

Având în vedere solicitările în număr foarte mare ale braÅŸovenilor de a se plimba cu trenul de epocă „Dracula Expres”, Consiliul JudeÅ£ean BraÅŸov a stabilit ca începând cu acest weekend accesul călătorilor să se facă pe bază de înscrieri, la GhiÅŸeul REGIOTRANS din Gara BraÅŸov (primul ghiÅŸeu de pe partea stângă a incintei gării).

Cei care doresc să meargă cu trenul de epocă trebuie să se prezinte în orice zi la ghiÅŸeul menÅ£ionat ÅŸi să se înscrie pe un tabel.
În momentul în care locurile pentru cursele din săptămâna respectivă sunt ocupate, călătorii înscriÅŸi peste numărul maxim admis vor fi reprogramaÅ£i pentru săptămâna următoare. Practic, în momentul înscrierii, fiecare persoană va ÅŸti ziua în care va călători cu trenul.
Începând cu ziua de joi a fiecărei săptămâni, persoanele programate vor putea veni la GhiÅŸeul REGIOTRANS să-ÅŸi ridice biletul GRATUIT în baza căruia se vor urca în tren.
Pentru fiecare cursă este disponibil un număr LIMITAT de locuri – 84 de locuri în compartimente, care pot fi completate până la 100, în cazul în care există persoane dornice să călătorească în picioare.
În fiecare săptămână se efectuează două curse, una sâmbăta ÅŸi una duminica, al căror traseu este, de regulă, BraÅŸov – ZărneÅŸti ÅŸi retur. Totodată, există posibilitatea ca trenul să meargă pe traseul BraÅŸov – Întorsura Buzăului ÅŸi retur.
 
Sâmbătă, 17 mai 2008, „Dracula Expres” va circula de la BraÅŸov la Întorsura Buzăului ÅŸi retur, cu plecare la ora 10.05.
Duminică, 18 mai 2008, „Dracula Expres” va circula de la BraÅŸov la ZărneÅŸti ÅŸi retur, cu plecare la ora 9.00.
« Inapoi


  

Harti
Informatii utile
Istoric
Localizare



Cauta
Contact
Scrie-ne un mesaj
sau un e-mail
Brasov, strada Ecaterina Varga nr.23
0268 474288


Galerie foto
Trafic.ro
Statistici
2092040 de vizite
3 vizitatori online