www.brasovtourism.eu

Portal de informare si promovare turistica
 
Strategii turism
Targuri turism
Adrese utile
  • Brasov Tourism Aplication
  • Politici in turism
  • Romania Eden
  • Federatia turism
  • Management Inteligent al Destinatiei
  • Romania Travel
Acte constitutive
Cazare Brasov
Traditions Nature Areas protected Fun Sport Adventure

500 de mii de euro pentru infrastructura Cetăţii RâÅŸnov

Banii au fost alocaţi de Consiliul Judeţean, din bugetul propriu

Cetatea RâÅŸnov, unul dintre obiectivele turistice renumite ale judeÅ£ului, este vizitată lunar de mii de turiÅŸti români ÅŸi străini. Spectaculoasă ÅŸi impunătoare prin amplasare ÅŸi dimensiuni, Cetatea a reprezentat deopotrivă o curiozitate ÅŸi o atracÅ£ie pentru toÅ£i cei care ajung la RâÅŸnov. Astfel, este pe deplin justificat interesul pe care administraÅ£ia publică judeÅ£eană îl are în ceea ce priveÅŸte modernizarea utilităţilor de care beneficiază monumentul. Chiar dacă litigiile generate de situaÅ£ia juridică a Cetăţii nu sunt definitiv rezolvate, Aristotel Căncescu, preÅŸedintele Consiliului JudeÅ£ean, a propus de anul trecut plenului alocarea unor fonduri importante din vistieria judeÅ£ului pentru realizarea infrastructurii. „Pentru realizarea lucrărilor de la Cetate am sprijinit Primăria RâÅŸnov, deoarece singură nu ar fi avut puterea financiară să amenajeze drumul de acces sau să introducă reÅ£elele de utilităţi. Drumul era aproape imposibil de urcat. Acum el va fi pavat cu piatră cubică ÅŸi luminat. De asemenea, va fi montat un parapet. În afară de aceasta, am făcut instalaÅ£iile electrice, sistemul de canalizare ÅŸi de alimentare cu apă. Pentru tot ce s-a făcut la Cetatea RâÅŸnov – drum, curent electric, stâlpi de iluminat, parapet, canalizare, apă – Consiliul JudeÅ£ean a investit 500 de mii de euro. În cursul lunii mai toate lucrările vor fi gata. Practic, a mai rămas de făcut pavajul, de montat stâlpii de iluminat ÅŸi bordurile. Cu aceste lucrări putem spune că Cetatea RâÅŸnov este finalizată din punctul de vedere al lucrărilor care sunt în sarcina Consiliului JudeÅ£ean”, a spus Aristotel Căncescu, ÅŸeful administraÅ£iei judeÅ£ului. În ceea ce priveÅŸte reabilitarea drumului de acces la Cetate, este vorba despre o arteră de 0,9 km pe care circulaÅ£ia se desfăşura cu dificultate din cauza denivelărilor. După ce va fi gata, drumul va fi suficient de lat pentru a permite circulaÅ£ia simultană a două vehicule. Va exista ÅŸi o porÅ£iune în care va fi funcÅ£ională o singură bandă rutieră, însă vor fi amenajate alveole, în alternanţă pe ambele părÅ£i, astfel încât două vehicule să poată trece în acelaÅŸi timp. Pe toată lungimea drumului sunt în execuÅ£ie ÅŸanÅ£uri pentru colectarea apei de ploaie. În paralel cu aceste lucrări, reÅ£eaua de canalizare a fost lungită cu 2.350 de metri, fiind adusă până în Cetate. Cât despre reabilitarea ÅŸi extinderea sistemului de alimentare cu apă, s-au avut în vedere înlocuirea conductelor, contorizarea integrală a consumului de apă din zonă, asigurarea alimentării cu apă a străzii Valea Cetăţii ÅŸi prelungirea reÅ£elelor până în zona monumentului istoric. Necesarul de apă în perioada 2006 – 2030 a fost stabilit în perspectiva dezvoltării zonei turistice.
 
Încă două proiecte pentru RâÅŸnov
PreÅŸedintele Consiliului JudeÅ£ean a amintit faptul că mai există un proiect legat de RâÅŸnov, care priveÅŸte asigurarea unei căi de acces în Cetate direct din oraÅŸ, prin intermediului unui tren cu cremalieră. Încă din 2005, primarul din RîÅŸnov a depus la AgenÅ£ia de Dezvoltare 7 Centru un proiect de finanÅ£are a acestei investiÅ£ii. Chiar dacă el nu va fi aprobat, există varianta finanţării proiectului tot din bugetul judeÅ£ean.
O altă iniÅ£iativă este deschiderea circulaÅ£iei pe drumul RâÅŸnov – BuÅŸteni. „Cândva exista acest drum, pe care îl foloseau cei care făceau naveta la fabrica de hărtie din BuÅŸteni. Drumul e funcÅ£ional ÅŸi acum, mai puÅ£in o porÅ£iune de 200 de metri. Dacă noi o reparăm, putem să unim oraÅŸele RâÅŸnov ÅŸi BuÅŸteni, ceea ce ar face ca întreaga zonă să explodeze din punctul de vedere al dezvoltării. La poalele Bucegiului ÅŸi Postăvarului vom putea avea o zonă foarte tentantă pentru investitori ÅŸi turiÅŸti”, a menÅ£ionat preÅŸedintele Aristotel Căncescu.
 
Cetatea RâÅŸnov, luminată feeric
Lucrările de la Cetatea RâÅŸnov sunt o continuare firească a celor realizate în 2006. De atunci, Cetatea RâÅŸnov este iluminată feeric, printr-o instalaÅ£ie amplasată de-a lungul zidurilor. InvestiÅ£ia a fost suportată din bugetul Consiliului JudeÅ£ean ÅŸi din fondurile locale ale oraÅŸului RâÅŸnov. Pentru fiecare zid, reflectoarele au fost poziÅ£ionate în aÅŸa fel încât să-l pună în evidenţă cât mai bine. AchiziÅ£ionarea ÅŸi montarea instalaÅ£iei au costat aproximativ 170.000 de lei. InvestiÅ£ia autorităţilor râÅŸnovene ÅŸi a Consiliului JudeÅ£ean nu s-a oprit aici. Pe dealul Cetăţii, în partea lui vestică, au fost montate literele care formează numele localităţii. După modelul existent încă din 2004 în municipiul BraÅŸov, RÂÅžNOV stă scris chiar la poalele zidurilor, inscripÅ£ia fiind luminată. Realizarea literelor, montarea lor ÅŸi a sistemului de iluminat au necesitat aproximativ 80.000 de lei. Pentru investiÅ£ia de la RâÅŸnov, Consiliul JudeÅ£ean a alocat în 2006 200.000 de lei, restul banilor fiind suportaÅ£i din bugetul oraÅŸului.
« Inapoi


  

Harti
Informatii utile
Istoric
Localizare



Cauta
Contact
Scrie-ne un mesaj
sau un e-mail
Brasov, strada Ecaterina Varga nr.23
0268 474288


Galerie foto
Trafic.ro
Statistici
2092128 de vizite
1 vizitatori online