TuriÅŸtii se vor plimba la ZărneÅŸti într-un tren de epocă
Proiectul Consiliului JudeÅ£ean de dezvoltare a turismului feroviar la BraÅŸov, va fi transpus în practică începând cu luna mai
„DorinÅ£a noastră este ca BraÅŸovul să devină primul judeÅ£ turistic al ţării. Nu suntem departe de îndeplinirea acestui vis, justificat de impresionantul potenÅ£ial natural, cultural ÅŸi istoric al judeÅ£ului nostru. Proiectul punerii în funcÅ£iune a unui tren de epocă este inclus în demersurile noastre de a realiza o adevărată industrie turistică la BraÅŸov. Un asemenea tren ar completa în mod fericit celelalte atracÅ£ii ale zonei RâÅŸnov – Bran – ZărneÅŸti ÅŸi i-ar determina pe turiÅŸti să zăbovească mai mult timp pe meleagurile noastre. AceeaÅŸi intenÅ£ie am avut-o în ceea ce priveÅŸte asigurarea utilităţilor ÅŸi refacerea drumului de la Cetatea RâÅŸnov. În jurul acestui monument de referinţă nu doar pentru judeÅ£, ci pentru întreaga Å£ară, oraÅŸul RâÅŸnov poate cunoaÅŸte o dezvoltare rapidă. Åži tot în ideea valorificării cât mai eficiente a resurselor noastre, am pornit ÅŸantierele pe drumurile judeÅ£ene. Åžtim că o infrastructură rutieră corespunzătoare înseamnă dezvoltare, atragere de investiÅ£ii, progres ÅŸi civilizaÅ£ie. Locuitorii judeÅ£ului nostru merită toate acestea ÅŸi niciun efort al nostru nu e prea mare atunci când este vorba despre o viaţă mai bună pentru oameni.” Aristotel Căncescu, preÅŸedintele Consiliului JudeÅ£ean BraÅŸov
BraÅŸovul, primul oraÅŸ turistic al ţării! Este mai mult decât un slogan. Este un proiect realist lansat de Aristotel Căncescu, preÅŸedintele Consiliului JudeÅ£ean, o promisiune făcută braÅŸovenilor ÅŸi care se va îndeplini. În această idee, ÅŸeful administraÅ£iei judeÅ£ului a demarat mai multe acÅ£iuni concrete vizând creÅŸterea numărului atracÅ£iilor turistice din judeÅ£ul BraÅŸov. O astfel de atracÅ£ie ce le va oferi vizitatorilor clipe de relaxare într-un cadru natural deosebit, este punerea în funcÅ£iune a unui tren de epocă. El va circula de la BraÅŸov la ZărneÅŸti, începând cu luna mai, ÅŸi va avea opriri la Cristian ÅŸi RâÅŸnov. Proiectul a fost gândit pe mai multe etape. Mai întâi, deschiderea sistemului de turism feroviar prin inaugurarea trenului menÅ£ionat, care va circula pe ecartament normal, pe linia ferată existentă de mulÅ£i ani între BraÅŸov ÅŸi ZărneÅŸti.
Vagoane din Orient Expres ÅŸi din trenul regal
Trenul de epocă va fi remorcat de locomotive cu aburi: o locomotivă Pacific seria 231, una din puÅ£inele rămase în Europa, construită în Germania, la uzinele Maffai, în anul 1922; cealaltă este din seria 230.516, fiind construită la uzinele Nicolae Malaxa din BucureÅŸti, în 1937. Trenul va avea în componenţă trei vagoane. Două dintre acestea sunt de clasa I, au făcut parte din Orient Expresul Paris – BucureÅŸti ÅŸi la vremea lor erau foarte căutate de public pentru confortul oferit. Au compartimente spaÅ£ioase, cu câte ÅŸase locuri tapiÅ£ate cu un pluÅŸ roÅŸu, de foarte bună calitate ÅŸi sunt încălzite cu aburul de la locomotivă. Remarcabil este faptul că în fiecare compartiment călătorii au la îndemână un regulator de aburi care le permite să-ÅŸi aleagă temperatura dorită. Cel de-al treilea vagon a fost tocmai vagonul salon al regelui Carol al II-lea. El are un aranjament foarte interesant: un salon pentru servitul mesei, cuÅŸete pentru dormit ÅŸi chiar o instalaÅ£ie de baie cu cadă ÅŸi toate cele necesare pentru igiena personală a familiei regale. Toate aceste vagoane au fost refăcute respecându-se întru totul aspectul lor iniÅ£ial, din iniÅ£iativa ÅŸi cu strădania preÅŸedintelui Aristotel Căncescu.
Trenul va „înghiÅ£i” trei tone de cărbune
Trenul va fi deservit de oameni pricepuÅ£i. CâÅ£iva foÅŸti mecanici de locomotivă ÅŸi fochiÅŸti, acum retraÅŸi la pensie, vor fi angajaÅ£i să conducă locomotivele ÅŸi să le întreÅ£ină. Locomotivele consumă cărbune. La un drum, ele „înghit” trei-patru tone de cărbune si aproape 20 de metri cubi de apă. Cel mai greu încercat pe o asemenea locomotivă va fi fochistul, care nu va înceta să bage pe foc lopeÅ£i întregi cu cărbune. În acelaÅŸi timp, el va fi obligat să privească pe fereastră semnalele ÅŸi să-i anunÅ£e mecanicului tot ce se întâmplă pe partea sa. Cel mai important personaj este mecanicul de locomotivă, cel care răspunde de bunul mers al trenului, de punerea lui în miÅŸcare, urmăreÅŸte toaste semnalele ÅŸi opreÅŸte în staÅ£ii sau ori de câte ori este nevoie. Trenul va avea un personal format din trei persoane, pe lângă mecanic ÅŸi fochist urmând să existe un ÅŸef de tren care să dea semnalul de plecare, să răspundă de siguranÅ£a călătoriei ÅŸi de manevrele care trebuie făcute în gări sau pe traseu. De la el, călătorii îÅŸi vor putea cumpăra bilete. Cât despre biletul de călătorie, acesta nu va fi unul obiÅŸnuit. Va fi personalizat cu poza locomotivei ÅŸi pe verso va avea un text despre istoria trenului de epocă. Va fi o sărbătoare ziua în care mai ales copiii care n-au văzut niciodată cum arată o locomotivă cu aburi, vor avea plăcerea să urmărească trenul trecând prin Cristian, RâÅŸnov, Tohan ÅŸi ZărneÅŸti. Cei care se ocupa de această garnitură le vor oferi micuÅ£ilor, cu toată plăcerea, o vizită de câteva minute pe locomotivă.
MocăniÅ£a, în etapa a doua
Etapa a doua de dezvoltare a proiectului de turism feroviar la BraÅŸov vizează construirea unei linii de cale ferată pe ecartament îngust, care va face legătura între RâÅŸnov ÅŸi zona Bran. În acest sens, pentru început va fi amenajat un tronson de doi km, între RâÅŸnov ÅŸi cartierul Romacril. În cea de-a treia etapă, autorităţile judeÅ£ene ÅŸi specialiÅŸtii feroviari vor analiza utilitatea deschiderii unei linii turistice tot pe ecartament îngust, de la ZărneÅŸti la Plaiul Foii. Trebuie spus că o linie ferată forestieră a existat acolo până în anul 1971.
O gară mică, de epocă
În momentul de faţă se lucrează la amenajarea gării din RâÅŸnov. „Nu am modernizat-o, pentru că vrem să aibă izul gărilor din anii 1800. În 1873 a fost construită prima gară din BraÅŸov, iar cea din RâÅŸnov datează din 1892. Lucrăm la peron, vom face în zonă ÅŸi niÅŸte părculeÅ£e frumoase, iar gara va fi renovată după fotografiile de epocă pe care le avem.
Cel târziu la începutul lunii mai, vom începe primele transporturi de turiÅŸti, din Gara BraÅŸov până la ZărneÅŸti, cu escale în gările Cristian ÅŸi RâÅŸnov. Pentru tot ceea ce se face, inclusiv renovarea locomotivelor, vagoanelor ÅŸi amenajarea gărilor din Cristian ÅŸi RâÅŸnov, am alocat din bugetul Consiliului JudeÅ£ean 10 miliarde de lei vechi”, a spus preÅŸedintele Consiliului JudeÅ£ean, Aristotel Căncescu. Trenul de epocă va face două curse pe săptămână, sâmbăta ÅŸi duminica.
« Inapoi