www.brasovtourism.eu

Portal de informare si promovare turistica
 
Strategii turism
Targuri turism
Adrese utile
  • Brasov Tourism Aplication
  • Politici in turism
  • Romania Eden
  • Federatia turism
  • Management Inteligent al Destinatiei
  • Romania Travel
Acte constitutive
Cazare Brasov
Traditions Nature Areas protected Fun Sport Adventure

Primul patinoar olimpic al BraÅŸovului

Consiliul JudeÅ£ean a construit la „Olimpia” un patinoar destinat în egală măsură sportivilor ÅŸi publicului larg, care va funcÅ£iona ÅŸase luni pe an.

„MulÅ£i plesnesc de necaz atunci când facem o investiÅ£ie ÅŸi reuÅŸim să realizăm ceva în municipiul BraÅŸov. În ciuda celor afirmate de o anumită parte a presei, investiÅ£ia la acest patinoar am început-o acum un an ÅŸi ceva, deci nu ne-am propus s-o facem de pe o zi pe alta. Din păcate, pe lângă proceduri ÅŸi termene care trebuie respectate, licitaÅ£ia a fost atacată. Pot spune că ne-am obiÅŸnuit cu aceste practici menite să ne stopeze demersurile. Întotdeauna se găseÅŸte câte un contestatar care să blocheze lucrurile. AÅŸa s-a întâmplat ÅŸi de această dată. Abia acum am reuÅŸit să finalizăm lucrările ÅŸi este firesc să-l dăm în folosinţă ÅŸi să arătăm ce am făcut. Am recepÅ£ionat lucrările numai după ce am constatat că instalaÅ£iile funcÅ£ionează la parametrii normali. Dacă acum patinoarul este funcÅ£ional, înseamnă că la iarnă el va oferi cele mai bune condiÅ£ii nu numai pentru amatorii de patinaj, ci mai ales pentru sportivii noÅŸtri. Noi am făcut acest patinoar ca să-l avem pentru zeci de ani. Nu este un patinoar electoral ÅŸi nici nu l-am realizat pentru campania electorală. Oamenii trebuie să ÅŸtie că este vorba despre un patinoar olimpic, primul de acest fel din BraÅŸov. Ne bucurăm că am reuÅŸit să-l facem într-un spaÅ£iu în care de peste o sută de ani a existat patinoar. El va funcÅ£iona ÅŸase luni pe an, atâta timp cât vom avea temperaturi mai mici de 15 grade. O să-l Å£inem deschis cât o să ne permită timpul. Iarna vom avea patinoar în funcÅ£iune ÅŸi în rest vor fi terenuri de tenis. AÅŸa a fost întotdeauna, de când mă ÅŸtiu, ÅŸi aÅŸa va fi ÅŸi de acum înainte. Astfel, baza sportivă «Olimpia» va fi deschisă întregul an ÅŸi va reprezenta un punct de atracÅ£ie pentru toÅ£i braÅŸovenii care doresc să se relaxeze la aer curat, făcând sport. În viitor, având patinoar, dorim să finanţăm o echipă de hochei, deoarece oraÅŸul nostru are o tradiÅ£ie în acest sport ÅŸi ea merită reînnodată. Avem acum toate condiÅ£iile ca să revigorăm acest sport atât de frumos.” Aristotel Căncescu, preÅŸedintele Consiliului JudeÅ£ean BraÅŸov

BraÅŸovul are pentru prima oară în istoria sa un patinoar artificial de dimensiuni olimpice. Pentru un oraÅŸ cu mare tradiÅ£ie în sporturile de iarnă, cum este BraÅŸovul, lipsa unui patinoar care să se ridice la nivelul cerinÅ£elor competiÅ£ionale a fost un handicap major din punctul de vedere al performanÅ£elor sportive. Åži totuÅŸi, patinatorii braÅŸoveni au fost prezenÅ£i în competiÅ£ii naÅ£ionale ÅŸi s-au clasat pe locuri fruntaÅŸe. Aristotel Căncescu, preÅŸedintele Consiliului JudeÅ£ean, a fost primul care a înÅ£eles că ceva trebuia făcut ÅŸi primul care ÅŸi-a propus să realizeze un patinoar olimpic la BraÅŸov. În octombrie 2006, plenul forului deliberativ judeÅ£ean a aprobat alocarea sumei de 280 de mii de euro pentru achiziÅ£ionarea unui patinoar artificial demontabil, de dimensiuni olimpice ÅŸi amplasarea lui pe terenurile de la „Olimpia”. Trebuie spus că beneficiarul – Consiliul JudeÅ£ean – a impus de la bun început două cerinÅ£e esenÅ£iale pentru realizarea obiectivului: amenajarea patinoarului pe terenurile de tenis fără a deteriora calitatea suprafeÅ£ei de zgură ÅŸi funcÅ£ionarea lui la temperaturi de 15 grade Celsius. Dimensiunile patinoarului sunt standard: 60 de metri lungime ÅŸi 30 de metri lăţime. LicitaÅ£ia a fost organizată un an mai târziu. Două firme au cumpărat caietul de sarcini, însă doar una a venit cu o ofertă concretă. Aceasta a fost declarată câÅŸtigătoare. Este vorba despre firma SC Frigotehnica SA. Contractul a fost încheiat pe 18 decembrie 2007 ÅŸi potrivit acestuia firma avea termen până în luna martie 2008 să termine lucrările.

InstalaÅ£ii cu randament înalt
Realizarea patinoarului a inclus livrarea ÅŸi montarea aparaturii. Este vorba despre un agregat de răcire dotat cu două compresoare cu ÅŸurub, semi-ermetice ÅŸi cu două circuite de freon independente. El are randament înalt, consum redus de energie electrică ÅŸi nu necesită reparaÅ£ii decât după 30.000 – 40.000 de ore de funcÅ£ionare. După formarea gheÅ£ii rămâne în funcÅ£iune doar un singur compresor, dar în situaÅ£ia unor temperaturi mai scăzute de -10 grade, consumul energetic poate fi redus la zero. Dispozitivele mai includ o pompă circuit glicol, o pompă umplere circuit ÅŸi un vas expansiune. Un tablou electric de automatizare comandă pornirea ÅŸi oprirea agregatului la temperaturi exterioare mai mici de -5 grade Celsius, pornirea pompelor de recirculare a soluÅ£iei de etilenglicol prin pistă, dar ÅŸi funcÅ£ionarea lor alternativă, la un anumit număr de zile, pentru uzura lor uniformă. În ceea ce priveÅŸte pista patinoarului, ea este formată din tronsoane uÅŸor demontabile la sfârÅŸitul sezonului rece. Având în vedere că patinoarul este montat pe terenuri de zgură, executantul a prevăzut utilizarea unui material izolator, cu rezistenţă mare la compresie, care să suporte greutatea maÅŸinii de tăiat ÅŸi format gheaţă ÅŸi în acelaÅŸi timp să protejeze zgura contra îngheÅ£ului. Practic, sunt patru straturi de materiale cu funcÅ£ii de izolare ÅŸi rezistenţă, interpuse între zgură ÅŸi gheaţă, pentru protecÅ£ia terenurilor de tenis. Interesant este faptul că reÅ£eaua de Å£evi de sub patioar însumează peste 23 de km. Grosimea stratului de gheaţă este de minumum 7 centimetri. Temperatura optimă a gheÅ£ii la exterior este de -3 grade Celsius pentru patinaj artistic, respectiv -5 grade Celsius pentru hochei. Pe conturul pistei a fost montată o mantinelă de protecÅ£ie formată din panouri demontabile, cu structura de rezistenţă din oÅ£el zincat ÅŸi panouri din PVC antiÅŸoc. Patinoarul este prevăzut să funcÅ£ioneze ÅŸase luni pe an, din septembrie până în martie. GaranÅ£ia acordată lucrărilor este de doi ani calendaristici.

CJ a recepţionat lucrările
La sfârÅŸitul sezonului rece, demontarea patinoarului durează două-trei zile. Agregatul, pompele ÅŸi colectorul de etilen rămân pe loc, urmând a fi conservate până la următoarea punere în funcÅ£iune. IntenÅ£ia conducerii Societăţii de Patinaj este să amenajeze un spaÅ£iu de depozitare polivalent, în care vara să fie amplasate componentele patinoarului, iar iarna să fie adăpostită rolba (maÅŸina de întreÅ£inut gheaÅ£a). Tot în acest spaÅ£iu ar urma să funcÅ£ioneze vestiarul pentru închiriat patine. La fel de puÅ£in timp este necesar ÅŸi pentru montarea pationarului. Perioada de pornire până la atingerea temperaturii de îngheÅ£, inclusiv formarea gheÅ£ii durează alte două-trei zile, în funcÅ£ie de temperatura exterioară. RecepÅ£ia lucrărilor a fost realizată de Consiliul JudeÅ£ean, nu înainte ca parametrii de funcÅ£ionare ÅŸi probele de presiune să fie conforme cu toate specificaÅ£iile din documentaÅ£ia instalaÅ£iei. RecepÅ£ia finală a patinoarului va avea loc după expiratea perioadei de garanÅ£ie.

Patinoar performant pentru sportivii braÅŸoveni
Patinoarul va rămâne deschis ÅŸi va funcÅ£iona gratuit, cât timp condiÅ£iile meteorologice vor fi propice. BraÅŸovenii sunt invitaÅ£i să vină cu patinele proprii, deoarece patine de închiriat vor exista abia din toamna următoare. Conducerea Societăţii de Patinaj intenÅ£ionează să pună la punct un program pe serii, de la ora 8.00 la ora 22.00. Seriile vor dura 90 de minute ÅŸi vor începe la orele pare, iar 30 de minute după fiecare serie vor fi alocate refacerii gheÅ£ii. „Sportivii noÅŸtri au câÅŸtigat anul trecut Cupa României la patinaj artistic, iar sezonul acesta au terminat competiÅ£ia pe locul al doilea. Aceste rezultate remarcabile au fost obÅ£inute în condiÅ£iile în care antrenamentele s-au desfăşurat pe patinoarele de la Miercurea-Ciuc, BucureÅŸti ÅŸi câteodată în Poiana BraÅŸov. În BraÅŸov nu am avut niciodată un patinoar de dimensiuni olimpice ÅŸi o instalaÅ£ie foarte performantă, de ultimă generaÅ£ie, care să conducă la o calitate superioară a gheÅ£ii. De acum, cu aceste dotări, avem certitudinea că performanÅ£ele sportivilor noÅŸtri vor creÅŸte. Pe de altă parte, preocupările noastre nu exclud posibilitatea ca braÅŸovenii să se bucure de existenÅ£a acestui patinoar ÅŸi să petreacă ore agreabile la baza noastră, având parte de cursuri de iniÅ£iere în acest sport ÅŸi de evenimente de divertisment”, a spus Marian Teleleu, directorul bazei sportive „Olimpia”.

O tradiţie de peste un secol
Baza „Olimpia” aparÅ£ine de Clubul Sportiv „Societatea de Patinaj”. Societatea de Patinaj a fost fondată în 14 martie 1880, de saÅŸii braÅŸoveni, la iniÅ£iativa avocatului Karl Adam. La 29 martie 1894, Adunarea Generală a hotărât construirea unui sediu pentru Societate, după planurile arhitectului Paul Brang. Pe 13 noiembrie 1894 a fost pusă piatra de temelie, iar în toamna anului următor construcÅ£ia a fost terminată. Zona, umbroasă ÅŸi bogată în izvoare ce-ÅŸi uneau apele într-o „căldare” care îngheÅ£a în sezonul rece, a fost dintotdeauna propice pentru un patinoar natural. Primul patinoar amenajat a fost inaugurat pe 22 ianuarie 1895. În acei ani, saÅŸii erau mari amatori ai acestui sport ÅŸi cei care veneau să se delecteze pe gheaţă aveau parte de o atmosferă deosebită, întreÅ£inută de o orchestră care cânta de la balconul clădirii „Olimpia”.

Doar CJ finanÅ£ează activităţile de la „Olimpia”
Odată cu instaurarea regimului comunist, întregul patrimoniu al Societăţii a fost confiscat. Activitatea a fost reluată după RevoluÅ£ie. În 5 septembrie 1991 a avut loc Adunarea Generală a Societăţii care a luat o decizie în acest sens, dar abia cinci ani mai târziu Tribunalul BraÅŸov a admis actul adiÅ£ional prin care se consfinÅ£ea caracterul de continuitate al Societăţii de Patinaj. În 17 iunie 2000, Curtea Supremă de JustiÅ£ie a adoptat o hotărâre definitivă ÅŸi irevocabilă prin care Societatea de Patinaj a reintrat legal în toate drepturile de proprietar cu personalitate juridică, pe care le-a avut în anul fondării. Principala ei activitate a fost patinajul, în timp dezvoltându-se ÅŸi secÅ£ia de tenis. În prezent, aici sunt legitimaÅ£i sportivi la secÅ£iile de patinaj artistic ÅŸi tenis. Clubul Sportiv „Societatea de Patinaj” are aceste două secÅ£ii, urmând ca în scurt timp să ia fiinţă ÅŸi secÅ£ia de hochei. Conform statutului după care funcÅ£ionează Clubul Sportiv „Societatea de Patinaj”, orice persoană fizică sau juridică poate face parte din club. În data de 22 noiembrie 2005, au devenit membri asociaÅ£i judeÅ£ul BraÅŸov ÅŸi municipiul BraÅŸov, prin Consiliul JudeÅ£ean, respectiv Consiliul Local. Cu toate acestea, susÅ£inătorul financiar al activităţilor desfăşurate de acest club este doar Consiliul JudeÅ£ean.

Renovarea clădirii „Olimpia” este în plină desfăşurare
La „Olimpia” nu sunt doar terenuri de tenis care peste iarnă se transformă într-un patinoar modern. Există ÅŸi o clădire cu totul deosebită prin arhitectura ei, emblematică pentru BraÅŸov, dar asupra căreia trecerea timpului ÅŸi intemperiile ÅŸi-au pus amprenta. PreÅŸedintele Consiliului JudeÅ£ean, Aristotel Căncescu, a propus renovarea ei ÅŸi a obÅ£inut acordul plenului CJ. Lucrările de refacere ÅŸi consolidare au început în toamna anului trecut. Ridicată la sfârÅŸitul secolului al XIX-lea, „Olimpia” este o construcÅ£ie-simbol pentru BraÅŸov, care are ÅŸanse să fie declarată monument istoric. Mihai Sârbu, arhitectul-ÅŸef al judeÅ£ului, a anticipat chiar din faza de proiect că lucrările vor fi dificile: „Sunt foarte multe lucrări pe lemn, atât de protejare, cât ÅŸi de înlocuire a unor elemente. La o clădire de acest gen niciodată nu ÅŸtii care va fi costul final, pentru că nu ÅŸtii ce poÅ£i descoperi pe măsură ce înaintezi cu reparaÅ£iile. Sperăm să nu dăm peste probleme foarte mari vizavi de structură ÅŸi de detaliile din lemn care există acolo, astfel încât să nu se modifice costurile estimate iniÅ£ial. Am avut foarte multe probleme, inclusiv cu obÅ£inerea avizului PSI pentru proiectare, deoarece normele de protecÅ£ie împotriva incendiilor nu prea mai permit existenÅ£a structurii de lemn aparente, tocmai aceea care dă farmec construcÅ£iei”.

O clădire modernă, cu parfum de secol XIX
Conform datelor proiectului, renovarea clădirii este estimată la cel puÅ£in 1,7 milioane de euro. „Olimpia” va fi refuncÅ£ionalizată, astfel încât să asigure toate condiÅ£iile atât pentru desfăşurarea activităţii curente a clubului, cât ÅŸi pentru celelalte manifestări pe care le-ar putea găzdui; evenimente conexe Challenger-ului de tenis de la BraÅŸov, seminarii pe teme sportive, traininguri ÅŸi întâlniri ale federaÅ£iilor de specialitate. Vor fi amenajate o sală de conferinÅ£e cu 70 de locuri, spaÅ£ii tehnice pentru televiziuni ÅŸi zone de socializare. La etaj vor fi puse la punct trei camere de protocol ce vor constitui Casa de OaspeÅ£i „Olimpia”, respectându-se astfel o dorinţă a arhitectului Paul Brang, care visa ca oaspeÅ£ii de vază ai Societăţii de Patinaj să fie găzduiÅ£i cum se cuvine. De asemenea, vor fi montate noi instalaÅ£ii electrice, termice ÅŸi de aer condiÅ£ionat, iar acoperiÅŸul va fi înlocuit. Important este faptul că această clădire îÅŸi va păstra în întregime aspectul de la sfârÅŸitul secolului al XIX-lea. Renovările vor fi gata în acest an. „Toate amenajările vor Å£ine cont de structura imobilului, care este pe jumătate din lemn. Elaborarea proiectului a durat aproape un an, tocmai pentru că specialiÅŸtii au fost atenÅ£i la absolut toate aspectele implicate de această investiÅ£ie. Å¢inând cont că în prezent avem cinci terenuri de tenis, o arenă cu 1.014 locuri, vestiare ultramoderne ÅŸi un patinoar demontabil, în momentul în care ÅŸi clădirea va fi terminată vom avea la BraÅŸov o bază sportivă unică în Europa ÅŸi poate chiar în lume. Ea va fi funcÅ£ională pe tot parcursul anului ÅŸi va continua astfel tradiÅ£ia începută acum mai mult de un secol”, a menÅ£ionat directorul clubului sportiv „Societatea de Patinaj”, Marian Teleleu.

« Inapoi


  

Brasov
Informatii utile



Cauta
Contact
Scrie-ne un mesaj
sau un e-mail
Brasov, strada Ecaterina Varga nr.23
0268 474288


Galerie foto
Trafic.ro
Statistici
2124520 de vizite
4 vizitatori online