Trei drumuri refăcute de Consiliul Judeţean din creditul BERD
Miercuri a avut loc festivitatea de recepÅ£ie a lucrărilor de reabilitare a drumurilor judeÅ£ene DJ 103 BraÅŸov – judeÅ£ul Covasna, în lungime de 13,7 km, DJ 103A BraÅŸov – Tărlungeni – Zizin, în lungime de 10,7 km, ÅŸi DJ 112A Hărman – Vulcan – RâÅŸnov (34,7 km), refăcute de Consiliul JudeÅ£ean BraÅŸov cu fonduri accesate de la Banca Europeană pentru ReconstrucÅ£ie ÅŸi Dezvoltare. Cele trei drumuri sunt nou-nouÅ£e, fiind predate „la cheie” beneficiarului de către constructor – firma Sorocam SRL-Colas România SRL. Momentul festiv a început la Consiliul JudeÅ£ean, în prezenÅ£a preÅŸedintelui Aristotel Căncescu, a partenerilor proiectului – Dana Crăciunescu, operation leader BERD, Patrick Pujalte, director de activităţi rutiere la Colas, Kenneth Aunvig, ÅŸef de departament la firma de consultanţă Grontmij / Carl Bro, dar ÅŸi a echipei de implementare conduse de Nicolae Secuiu, director executiv al DirecÅ£iei Coordonare Integrare Europeană de la Consiliul JudeÅ£ean. Prin intermediul mai multor imagini, participanÅ£ilor li s-a reamintit faptul că cele trei artere rutiere erau până nu demult într-o stare avansată de degradare, însă acum ele se prezintă la standardele impuse de normativele europene în domeniu. Partea festivă a culminat cu semnarea de către preÅŸedintele Consiliului JudeÅ£ean a certificatului de recepÅ£ie a lucrărilor, pe care l-a înmânat constructorului. A urmat deplasarea pe teren ÅŸi vizionarea la faÅ£a locului a modului în care s-au realizat lucrările de refacere a celor trei drumuri.
Contractul cu BERD, premieră absolută în România
RecepÅ£ia lucrărilor la cele trei drumuri reprezintă realizarea primei secÅ£iuni a programului de reabilitare a drumurilor judeÅ£ene cu fonduri de la BERD. „El este un contract complex, care are trei secÅ£iuni: reabilitarea a peste 60 de kilometri de drumuri judeÅ£ene, întreÅ£inerea pe baze de criterii de performanţă a acestora pe o durată de patru ani, în baza unor rate determinate în regim concurenÅ£ial de licitaÅ£ie, precum ÅŸi întreÅ£inerea curentă ÅŸi de rutină a 175 de kilometri de drumuri judeÅ£ene. Implementarea acestui proiect amplu de lucrări are un impact important asupra calităţii ÅŸi stării drumurilor judeÅ£ene, conducând la îmbunătăţirea condiÅ£iilor de trafic. Tipul de contract este o premieră absolută în România, în ceea ce priveÅŸte drumurile locale. Este un contract elaborat de Banca Mondială, care are multiple avantaje de care o să ne bucurăm ÅŸi noi. Unul dintre avantaje este această întreÅ£inere pe bază de criterii de performanţă care generează lucrări de calitate, întrucât constructorul are tot interesul ca în decursul celor patru ani de contract lucrările de reparaÅ£ii pe care le are de făcut să fie cât mai mici. Acest tip de contract are efecte benefice ÅŸi la beneficiar. Statisticile pe plan mondial ne arată o reducere a costurilor de întreÅ£inere a drumurilor cu 20-30%”, a explicat directorul executiv Nicolae Secuiu.
Limitări de viteză şi tonaj
Lucrările de reabilitare realizate au fost deosebite. Ele au vizat consolidarea benzilor laterale ale drumurilor, în aÅŸa fel încât traficul să se desfăşoare pe întreaga lăţime, reabilitarea straturilor de bază ÅŸi de uzură, dar ÅŸi realizarea de noi ÅŸanÅ£uri ÅŸi acostamente, marcaje ÅŸi semnalizări rutiere. În urma acestor lucrări, respectivele drumuri judeÅ£ene au ajuns la nivelul cerut de normativele legale în vigoare. Reabilitarea lor a adus beneficii pentru cetăţenii din localităţile care sunt străbătute de ele – Tărlungeni, Hărman, Bod, Sânpetru, Hălchiu, Vulcan. „Cele trei artere sunt foarte importante pentru că asigură legătura între drumuri naÅ£ionale. La începerea lucrărilor ne puneam problema dacă traficul pe ele va fi suficient de mare, însă astăzi vedem că numărul de autovehicule care le străbat s-a dublat. Această situaÅ£ie ne va determina să impunem niÅŸte condiÅ£ii pentru protejarea lor. Vom institui limitări de viteză ÅŸi de tonaj, iar de anul viitor vom introduce controlul ÅŸi taxarea transporturilor agabaritice, în aÅŸa fel încât drumurile să fie utilizate corespunzător normativelor legale în vigoare”, a mai spus Nicolae Secuiu.
« Inapoi