www.brasovtourism.eu

Portal de informare si promovare turistica
 
Strategii turism
Targuri turism
Adrese utile
  • Brasov Tourism Aplication
  • Politici in turism
  • Romania Eden
  • Federatia turism
  • Management Inteligent al Destinatiei
  • Romania Travel
Acte constitutive
Cazare Brasov
Traditions Nature Areas protected Fun Sport Adventure

Premierul Tăriceanu, impresionat de investiţiile administraţiei judeţene

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a făcut o vizită oficială la BraÅŸov. Åžeful Executivului a fost întâmpinat de preÅŸedintele Consiliului JudeÅ£ean, Aristotel Căncescu, de vicepreÅŸedintele CJ Otilian Neagoe ÅŸi prefectul judeÅ£ului, Emil Niţă, de parlamentari ÅŸi de numeroase oficialităţi locale. El a fost invitat să vadă câteva investiÅ£ii importante pe care Consiliul JudeÅ£ean le derulează în municipiul BraÅŸov ÅŸi impresiile sale au fost dintre cele mai bune. Prima oprire a fost la Spitalul Clinic JudeÅ£ean de Urgenţă, unde sunt în desfăşurare ample lucrări de renovare ÅŸi modernizare. Acestea se realizează cu fonduri alocate de Consiliul JudeÅ£ean, la care s-au adăugat finanţări alocate de Guvernul României ÅŸi sume venite de la Ministerul Sănătăţii. Premierul a fost întâmpinat de managerul unităţii spitaliceÅŸti, Mariana Rusu, alături de care a vizitat noua intrare în spital, ambulatoriul integrat ÅŸi câteva saloane modernizate. InvestiÅ£iile vor aduce Spitalul JudeÅ£ean la condiÅ£iile europene de cazare ÅŸi de acces al pacienÅ£ilor la investigare ÅŸi tratament în toate cazurile de urgenţă, a precizat Mariana Rusu. „Noua intrare în spital este făcută în conformitate cu normele europene, astfel ca aparÅ£inătorii ÅŸi toată partea nemedicală să nu interfereze cu circuitul medical. Intrarea este prevăzută cu un lift care merge până la ultimul etaj, astfel că circuitul medical este complet izolat faţă de cel particular. De astăzi (ieri – n.r.) începe să funcÅ£ioneze ambulatoriul integrat, care oferă pentru toÅ£i cetăţenii din BraÅŸov ÅŸi din judeÅ£ele Covasna ÅŸi Harghita condiÅ£ii de investigare la cel mai înalt nivel. Aparatura care a fost achiziÅ£ionată în cursul ultimilor doi ani, are o valoare de două milioane de euro. Ea este funcÅ£ională în acest moment, singura excepÅ£ie fiind angiograful, care a fost primit acum două săptămâni ÅŸi care va fi montat în perioada următoare. Deocamdată spaÅ£iul pentru angiograf ÅŸi pentru unitatea de terapie intensivă coronarieni este în construcÅ£ie. De asemenea, am făcut eficientizarea termică a întregului spital. Toate geamurile au fost înlocuite, iar Å£evile de încălzire au fost schimbate ÅŸi ele în totalitate”, a explicat managerul unităţii spitaliceÅŸti. Premierul a aflat că această investiÅ£ie a început în aprilie 2008 ÅŸi se va termina pe 28 noiembrie, practic în timp record. Spitalul dispune acum de materialele sanitare impuse de normele europene, iar partea renovată se constituie într-o unitate modernă, care poate fi evaluată la nivelul de competenţă II A, ceea ce înseamnă spital judeÅ£ean clinic de urgenţă. „S-a lucrat în ÅŸase luni ÅŸi jumătate, în loc de trei ani, ceea ce este o performanţă.Constructorii, care sunt braÅŸoveni, ÅŸi-au dat tot interesul ca lucrurile să iasă bine. Pentru anul viitor ne propunem să continuăm investiÅ£iile cu aripa lungă a spitalului. În această etapă vor fi modernizate blocul operator ÅŸi secÅ£ia de terapie intensivă”, a mai precizat Mariana Rusu.

Tăriceanu, încântat de condiÅ£iile din Spitalul JudeÅ£ean
Premierul a văzut computerul tomograf ÅŸi a aruncat o privire prin cabinetele medicale ale ambulatoriului integrat. Apoi a vizitat saloanele modernizate, rezervele ÅŸi camerele de gardă din aripa mică a Spitalului JudeÅ£ean, dar ÅŸi depozitele de materiale sanitare amenajate în conformitate cu standardele cerute de Uniunea Europeană. Saloanele dispun de toate dotările moderne: plasme TV, aer condiÅ£ionat, grupuri sanitare separate la ieÅŸire. În fiecare există un sistem de alarmă care poate fi declanÅŸat de un bolnav dacă i se face rău. Premierul a avut numai cuvinte de laudă faţă de aceste investiÅ£ii. El a felicitat conducerea spitalului ÅŸi pe cea a Consiliului JudeÅ£ean pentru tot ce au realizat. „Ceea ce văd aici este la un nivel mai ridicat faţă de ceea ce există în Occident. Este ultimul răcnet în materie de dotări. Nivelul echipamentelor, amenajărilor ÅŸi dotărilor este de ultimă oră. Nu-mi pare rău când dăm bani de la guvern ÅŸi vedem asemenea realizări”, a exclamat primul ministru. El a făcut o recomandare conducerii spitalului, sugerând necesitatea montării de termostate la calorifere, pentru reglarea confortului termic al pacienÅ£ilor ÅŸi împlicit a consumului. Călin Popescu-Tăriceanu ÅŸi-a făcut timp să discute cu mai mulÅ£i medici care i-au povestit despre condiÅ£iile în care ÅŸi-au desfăşurat activitatea până acum. AceÅŸtia au admis că la începutul lucrărilor au avut unele rezerve, deoarece nu întrevedeau ceea ce se va realiza, însă acum sunt încântaÅ£i ÅŸi mândri de tot ce s-a făcut. Premierul s-a interesat ÅŸi despre Facultatea de Medicină din BraÅŸov, fiind bucuros că afle că tinerii îÅŸi îndreaptă încă atenÅ£ia spre acest domeniu. Tăriceanu a amintit faptul că BraÅŸovul va avea în viitor un spital cu totul nou. Ministerul Sănătăţii a planificat construirea a douăzeci de astfel de spitale în întreaga Å£ară. Din păcate, procedurile sunt îngreunate de contestarea licitaÅ£iilor. Pentru BraÅŸov este prevăzută o unitate cu 462 de paturi, care se va finaliza în patru ani de la semnarea contractului, investiÅ£ia fiind cifrată la 80 de milioane de euro.
 
„Agrement” de două milioane de euro
A doua oprire din periplul premierului la BraÅŸov a fost pe aleea de sub Tâmpa, la complexul „Agrement”. Aici, investiÅ£iile au fost realizate exclusiv cu fonduri din bugetul judeÅ£ean, iar rezultatul este remarcabil. Dintr-o clădire ajunsă în pragul prăbuÅŸirii, devastată ÅŸi lăsată de izbeliÅŸte timp de 18 ani, „Agrementul” a ajuns un complex ultramodern, care va oferi braÅŸovenilor cele mai bune facilităţi pentru petrecerea timpului liber: teren de sport, piscină, vestiare, săli pentru activităţi sportive ÅŸi terase la toate etajele. Lucrările au fost complexe. S-a început cu consolidarea clădirii. S-au făcut reamenajări ÅŸi recompartimentări, astfel încât complexul să fie refuncÅ£ionalizat. S-a trecut apoi la modernizarea completă a instalaÅ£iilor electrice, sanitare, de aerisire ÅŸi ventilaÅ£ie, de apă, canalizare ÅŸi iluminat, s-a refăcut complet piscina, dotată cu toate filtrele necesare după normele europene de protecÅ£ie a sănătăţii ÅŸi a siguranÅ£ei publicului. Apoi s-a reamenajat spaÅ£iul fostului patinoar, care a fost acoperit cu sol sintetic PVC-tartan ÅŸi i s-a dat funcÅ£iunea de teren de minifotbal ÅŸi handbal. S-au construit gradene speciale pentru public, s-au amenajat vestiarele, un spaÅ£iu pentru un cabinet medical, precum ÅŸi o sală de sport de dimensiuni mai reduse pentru practicarea tenisului, voleiului ÅŸi baschetului pe timp de iarnă. Urmează ca anul viitor autorităţile judeÅ£ene să stabilească modul în care va fi exploatat acest complex. Aici va exista ÅŸi o popicărie, urmând să se amenajeze o sală printr-o extindere ce va fi făcută sub teren. InvestiÅ£ia a fost posibilă printr-un împrumut accesat de Consiliul JudeÅ£ean. LicitaÅ£ia a fost făcută în 2006, lucrările au început în primul trimestru din 2007 ÅŸi costul lor a ajuns la aproximativ două milioane de euro. Primul ministru a fost uimit să afle că această construcÅ£ie nu este nouă, ci realizată pe o structură ridicată în anii ’70.
 
Premierul, primul vizitator al Bastionului Postăvarilor
Cel de-al treilea popas al premierului Tăriceanu a fost la Bastionul Postăvarilor, ultimul monument care mai rămăsese de restaurat de către Consiliul JudeÅ£ean pe latura sud-estică a Cetăţii BraÅŸovului. Åži aici lucrările s-au încheiat. Primul ministru a fost interesat de istoria bastionului, toate informaÅ£iile fiindu-i oferite de către Radu Åžtefănescu, directorul Muzeului JudeÅ£ean de Istorie BraÅŸov. Practic, ÅŸeful Guvernului a fost primul vizitator al Bastionului Postăvarilor, el primind la intrare biletul cu numărul 1. Tăriceanu a dorit să afle câte bresle existau la BraÅŸov. „Erau mai bine 40 de bresle. Conform uzanÅ£elor medievale, toate elementele de fortificaÅ£ie erau încredinÅ£ate spre întreÅ£inere ÅŸi apărare breslelor. În cazul acestei fortificaÅ£ii, iniÅ£ial a fost a aurarilor, până la 1641, când a fost cedată postăvarilor, rămânând cu acest nume până astăzi. În secolele XVII-XVIII, BraÅŸovul avea în jur de 10-12 mii de locuitori. Era un puternic centru de producÅ£ie meÅŸteÅŸugărească ÅŸi de comerÅ£, făcând legătura nu doar între Transilvania, Å¢ara Românească ÅŸi Moldova, ci ÅŸi între sudul Balcanilor ÅŸi Europa Centrală”, a spus Radu Åžtefănescu. InvestiÅ£iile de la Bastionul Postăvarilor au vizat în primul rând amenajările interioare. S-au refăcut galeriile de lemn pe structura iniÅ£ială ÅŸi în mijloc s-a construit o confecÅ£ie metalică menită să ajute la funcÅ£ionalizarea acestui obiectiv. SpaÅ£iul va putea găzdui anumite expoziÅ£ii ÅŸi diverse evenimente. Lucrările au inclus ÅŸi amenajările exterioare, accesul dispre aleea de sub Tâmpa făcându-se pe o scară foarte frumoasă. Intrarea propriu-zisă în bastion se face printr-o uşă specială, realizată în tenta epocii medievale. Obiectivul va fi dat spre administrare Muzeului JudeÅ£ean de Istorie. Lucrările de aici au costat 500.000 de euro. Premierul a urcat pe scara metalică până la ultimul nivel al bastionului. El a opinat că ar trebui găsită o modalitate pentru realizarea unui acoperiÅŸ, astfel încât monumentul să poată fi ferit de intemperii. PreÅŸedintele Consiliului JudeÅ£ean a menÅ£ionat că în momentul de faţă fortificaÅ£iile Cetăţii BraÅŸovului sunt restaurate în totalitate ÅŸi introduse în circuitul turistic. Această amplă investiÅ£ie a început în 2002.
 
Cu trenul de epocă, la RâÅŸnov
Cea mai incintantă parte a vizitei premierului României a fost călătoria pe ruta BraÅŸov – RâÅŸnov cu trenul de epocă „Dracula Expres” – o altă realizare a Consiliului JudeÅ£ean. Călin Popescu-Tăriceanu a fost întâmpinat pe peronul Gării BraÅŸov de inginerul Radu Bellu, specialist ÅŸi istoric al căilor ferate, cel care i-a spus povestea trenului. Oaspetele nu a rezistat tentaÅ£iei ÅŸi s-a suit în locomotiva cu aburi Pacific 231065, construită la uzinele Maffai din Germania, în anul 1922, care ÅŸi acum se prezintă în condiÅ£ii foarte bune. Ea este un unicat la nivel european, după cum i-a explicat Radu Bellu. Tăriceanu a aflat cu surprindere că o altă locomotivă de acest gen nu mai există în Å£ară ÅŸi că din totalul de 5.800 de locomotive cu aburi pe care le-au avut Căile Ferate Române, mai există doar 111. El a stat de vorbă cu mecanicii ÅŸi s-a interesat de modul cum funcÅ£ionează locomotiva. „Locomotiva Pacific este o piesă nu numai istorică, dar ÅŸi de mare performanţă tehnică. La vremea ei era cea mai rapidă ÅŸi mai performantă locomotivă. Îmi pare rău că celelalte au fost distruse. Din păcate, n-a existat suficientă grijă pentru păstrarea patrimoniului tehnic al României”, a remarcat premierul. Apoi, primul ministru a luat loc în vagonul-salon, construit în 1934 pentru regele Carol al II-lea. Respectivul vagon include un salon pentru servirea mesei, cuÅŸete pentru dormit ÅŸi chiar o instalaÅ£ie de baie cu cadă ÅŸi cu toate cele necesare pentru igiena personală a călătorilor de lux. Trebuie spus că cel de-al doilea vagon din componenÅ£a trenului a fost fabricat în 1924, în Italia, iar ultimul vagon a funcÅ£ionat în perioada interbelică, în trenurile Pullman Orient Expres, pe relaÅ£ia BucureÅŸti – Paris. După o călătorie care a durat 25 de minute, premierul a ajuns la RâÅŸnov. Pe peron, a fost primit cu pâine ÅŸi sare de primarul oraÅŸului, Adrian VeÅŸtea, ÅŸi de numeroÅŸi localnici. Printre ei, ÅŸi câteva cunoÅŸtinÅ£e ale lui Călin Popescu-Tăriceanu, cu care primul ministru s-a întreÅ£inut amical, preÅ£ de câteva minute.
« Inapoi


  

Brasov
Informatii utile



Cauta
Contact
Scrie-ne un mesaj
sau un e-mail
Brasov, strada Ecaterina Varga nr.23
0268 474288


Galerie foto
Trafic.ro
Statistici
2124412 de vizite
1 vizitatori online