Avem rezervaţie de zimbri la Vama Buzăului (II)
Consiliul JudeÅ£ean BraÅŸov a investit 400.000 de lei în acest proiect ambiÅ£ios, care va da o ÅŸansă de dezvoltare întregii zone
JudeÅ£ul BraÅŸov are o rezervaÅ£ie de zimbri! Prin efortul susÅ£inut al conducerii administraÅ£iei judeÅ£ene, un proiect ambiÅ£ios a prins viaţă la Vama Buzăului: prima rezervaÅ£ie de zimbri din judeÅ£ ÅŸi cea de-a patra la nivel naÅ£ional. Ideea i-a aparÅ£inut lui Mihai Pascu, director executiv adjunct al Consiliului JudeÅ£ean ÅŸi preÅŸedinte al AgenÅ£iei de Dezvoltare Durabilă a JudeÅ£ului BraÅŸov. Ea a fost imediat îmbrăţiÅŸată de ÅŸeful administraÅ£iei judeÅ£ene, Aristotel Căncescu, care a înÅ£eles cât de necesar ÅŸi de benefic este un asemenea proiect pentru zona Vama Buzăului. PreÅŸedintele Consiliului JudeÅ£ean a avut încredere ÅŸi a susÅ£inut de la bun început proiectul nu numai cu vorbe, ci în primul rând cu fonduri. 400.000 de lei au fost alocate din bugetul judeÅ£ean pentru viitoarea rezervaÅ£ie. În decursul ultimului an, o echipă de oameni inimoÅŸi formată din reprezentanÅ£i ai Consiliului JudeÅ£ean, ai AgenÅ£iei de Dezvoltare Durabilă a JudeÅ£ului ÅŸi ai autorităţilor locale din Prejmer ÅŸi Vama Buzăului s-a ocupat de tot ce a însemnat realizarea unei rezervaÅ£ii de zimbri: de la obÅ£inerea terenului ÅŸi construirea împrejmuirilor, până la procurarea animalelor ÅŸi rezolvarea tuturor problemelor legate de aprobări ÅŸi autorizaÅ£ii. Deschiderea oficială a RezervaÅ£iei „Valea Zimbrilor” de la Vama Buzăului a avut loc sâmbătă, 29 noiembrie, printr-o festivitate la care au luat parte numeroase oficialităţi locale ÅŸi judeÅ£ene în frunte cu preÅŸedintele CJ Aristotel Căncescu ÅŸi prefectul Emil Niţă, primari, parlamentari, directori de instituÅ£ii publice, dar ÅŸi numeroÅŸi localnici ÅŸi turiÅŸti dornici să vadă zimbrii. Evenimentul a inclus ÅŸi un spectacol folcloric, participanÅ£ii având posibilitatea să guste din produsele tradiÅ£ionale locale.
Reintroducerea zimbrului în mediul natural
„Acest proiect este unic în zona noastră. Zimbrul, ca specie, se află în atenÅ£ia Comisiei Europene de multă vreme, având în vedere că în 1919, după primul război mondial, el a dispărut din tot arealul european. În anul 1927, ultimul exemplar murea în regiunea vestică a MunÅ£ilor Caucaz. Din cauza vânatului excesiv ÅŸi nu numai, această specie care altădată apărea chiar pe stema Moldovei, a dispărut definitiv din România. Prioritatea Comisiei Europene ÅŸi prioritatea ţării noastre ca membră a Uniunii Europene este să sprijine eforturile comunitare de a repopula cu zimbri în principal MunÅ£ii CarpaÅ£i, care oferă cea mai bună suprafaţă ÅŸi biodiversitate la nivel european. Reintroducerea zimbrului în mediul natural este un deziderat pe care îl putem realiza”, a spus Mihai Pascu, artizanul proiectului. În România, în momentul de faţă există trei rezervaÅ£ii de zimbri: rezervaÅ£ia de la HaÅ£eg, unde astăzi mai trăiesc doar patru exemplare, cea de la BucÅŸani, unde există aproximativ 30 de animale, ÅŸi cea de la Vânători – NeamÅ£, care a reprezentat exemplul de urmat pentru iniÅ£iatorii rezervaÅ£iei de la Vama Buzăului.
RezervaÅ£ia, o ÅŸansă pentru întreaga zonă
De ce o rezervaÅ£ie de zimbri tocmai la Vama Buzăului? Este recunoscut faptul că această comună se află într-o zonă deosebit de frumoasă din punctul de vedere al mediului natural, dar care în ultima vreme se confruntă cu probleme foarte mari. Sub aspect economic, Vama Buzăului a cunoscut o descreÅŸtere a veniturilor în comunitate, a rămas o localitate puÅ£in vizitată, deÅŸi din punct de vedere natural ÅŸi turistic are un potenÅ£ial deosebit. „Alături de experÅ£ii în turism de la USAID am analizat amănunÅ£it această zonă. FrumuseÅ£ile naturale – principalele atracÅ£ii fiind cascadele de la Urlătoare ÅŸi Masivul CiucaÅŸ, dar ÅŸi fauna ÅŸi flora deosebite sunt premise faborabile ca această zonă să fie una propice ecoturismului. Astăzi, cetăţenii din comuna Vama Buzăului au posibilităţi foarte mici de a investi în pensiuni turistice. Eforturile lor de a atrage turiÅŸti trebui sprijinite nu numai cu vorbe, ci ÅŸi din punct de vedere financiar. Am ajuns la acest proiect – RezervaÅ£ia «Valea Zimbrilor» – în ideea de a realiza principalul punct de atracÅ£ie turistică ÅŸi viitorul brand al comunei, viitoarea identitate a zonei Vama Buzăului”, a explicat Mihai Pascu. Partenerii proiectului – Consiliul JudeÅ£ean, prin AgenÅ£ia de Dezvoltare Durabilă a JudeÅ£ului BraÅŸov, comuna Vama Buzăului ÅŸi comuna Prejmer – au înfiinÅ£at de curând o nouă persoană juridică ce va gestiona întreaga activitate. Este vorba de asociaÅ£ia non-profit denumită „Valea Zimbrilor”, după numele rezervaÅ£iei. Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea comunei Vama Buzăului ÅŸi, în perspectivă, a întregii zonei – Vama Buzăului, Teliu, Prejmer, Budila, Tărlungeni. Acest lucru se va putea realiza prin mărirea atractivităţii turistice, dezvoltarea agroturismului ÅŸi ecoturismului ÅŸi încurajarea micilor afaceri care să genereze creÅŸtere economică.
Zimbrii, donaţi de trei grădini zoologice
RezervaÅ£ia de la Vama Buzăului se întinde pe 12 hectare de păşune ÅŸi 80 de hectare de pădure. În momentul de faţă, ea a fost populată cu cinci zimbri, patru adulÅ£i ÅŸi un pui, primiÅ£i gratuit de la trei grădini zoologice din străinătate. Doi dintre ei sunt Å£inuÅ£i în carantină pe o perioadă de o lună, ei fiind aduÅŸi din ElveÅ£ia, o Å£ară extracomunitară. Primul pas în concretizarea proiectului s-a realizat în ianuarie 2008, când iniÅ£iatorii săi au organizat împreună cu primarii din comunele Vama Buzăului ÅŸi Prejmer o consultare publică în satul AcriÅŸ, pe teritoriul căruia a luat fiinţă rezervaÅ£ia. „Am avut fericita surpriză să constat că localnicii au răspuns afirmativ chemării noastre. Am prezentat atunci proiectul ÅŸi le-am solicitat să fie de acord ÅŸi să ne dea o parte din terenurile lor, în aÅŸa fel încât astăzi avem 12 hectare de teren date în folosinţă gratuită AsociaÅ£iei «Valea Zimbrilor» din partea comunei Vama Buzăului, ÅŸi 80 de hectare de pădure primite în folosinţă gratuită de la comuna Prejmer. A urmat căutarea animalelor. Am încercat să le luăm de la Romsilva, dar cu ajutorul consulului onorific al României în Polonia, domnul Cornel Calomfirescu, am reuÅŸit să intrăm în legătură cu experÅ£ii europeni în domeniu ÅŸi astfel am ajuns la preÅŸedinta AsociaÅ£iei Zimbrilor din Europa, Wanda Olech Piasecka. Domnia sa a găsit aceste prime cinci animale care ne-au fost donate de către trei grădini zoologice din ElveÅ£ia, Italia ÅŸi Austria”, a relatat Mihai Pascu. Există promisiunea că anul viitor încă patru exemplare vor fi donate rezervaÅ£iei.
Modelul de la Vânători – NeamÅ£, adoptat la Vama Buzăului
Modelul după care a fost realizată rezervaÅ£ia „Valea Zimbrilor” îl urmează pe cel de la Vânători – NeamÅ£. Centrul de vizitare de acolo este multifuncÅ£ional ÅŸi oferă o infrastructură foarte bună pentru educaÅ£ia ecologică destinată elevilor ÅŸi studenÅ£ilor. Edificiul include un muzeu al zimbrului, spaÅ£ii pentru conferinÅ£e ÅŸi seminarii ÅŸi nu în ultimul rând standuri pentru promovarea produselor tradiÅ£ionale ale locului. La Vama Buzăului va fi construit un centru de vizitare care să fie cel puÅ£in la nivelul celui de la Vânători – NeamÅ£. „Întreaga zonă, de la Prejmer la Vama Buzăului, are ce arăta sub aspectul promovării produselor tradiÅ£ionale ÅŸi al educaÅ£iei ecologice. Cu ajutorul experÅ£ilor de la rezervaÅ£ia Vânători – NeamÅ£, Sebastian Cătănoiu ÅŸi Răzvan Deju, vom depune în martie 2009 o aplicaÅ£ie pe Programul OperaÅ£ional Sectorial – Mediu pentru atragerea fondurilor europene necesare dezvoltării activităţii rezervaÅ£iei. Dorim să facem îngrădirea suprafeÅ£ei împădurite, amenajarea traseelor de vizitare, construirea centrului de vizitare, derularea unor proiecte educaÅ£ionale, introducerea rezervaÅ£iei în reÅ£eaua europeană ÅŸi importul de noi animale”, a menÅ£ionat Mihai Pascu. El a Å£inut să adauge că „acest vis, început acum un an, a devenit realitate cu ajutorul colegilor de la AgenÅ£ia de Dezvoltare Durabilă a JudeÅ£ului BraÅŸov, al consulului Cornel Calomfirescu ÅŸi nu în ultimul rând al colegilor de la DirecÅ£ia Sanitar-Veterinară care ne-au sprijinit să trecem de birocraÅ£ia pe care ne-o impune Uniunea Europeană ÅŸi să avem zimbrii aici”. Remarcabil este faptul că în cadrul rezervaÅ£iei de la Vama Buzăului a fost cooptat Ionică Clinciu, primul ÅŸi singurul braÅŸovean crescător de zimbri, cel care a fost „tatăl” zimbrilor din Poiana BraÅŸov de care îÅŸi amintesc braÅŸovenii mai în etate.
« Inapoi