www.brasovtourism.eu

Portal de informare si promovare turistica
 
Strategii turism
Targuri turism
Adrese utile
  • Brasov Tourism Aplication
  • Politici in turism
  • Romania Eden
  • Federatia turism
  • Management Inteligent al Destinatiei
  • Romania Travel
Acte constitutive
Cazare Brasov
Traditions Nature Areas protected Fun Sport Adventure

Consiliul JudeÅ£ean a derulat seminarul „Natura 2000 ÅŸi dezvoltarea durabilă”

În zilele de 30 iunie ÅŸi 1 iulie, Consiliul JudeÅ£ean BraÅŸov în colaborare cu AgenÅ£ia pentru ProtecÅ£ia Mediului Covasna a organizat seminarul „Natura 2000 ÅŸi dezvoltarea durabilă”.

Scopul manifestării a fost de a informa ÅŸi a conÅŸtientiza administraÅ£iile locale în legătură cu situaÅ£ia actuală a reÅ£elei de situri „Natura 2000”, cerinÅ£ele legislative pentru planurile ÅŸi proiectele derulate în siturile „Natura 2000”, bunele practici în administrarea acestora, sprijinul financiar disponibil pentru managementul siturilor „Natura 2000”, precum ÅŸi plăţile compensatorii ÅŸi beneficiile disponibile pentru proprietarii de terenuri din aceste situri. Au participat reprezentanÅ£i ai Ministerului Mediului, ai primăriilor, ai organismelor care se ocupă de conservarea ÅŸi administrarea ariilor protejate, ai ocoalelor silvice, ONG-urilor, agenÅ£iilor pentru protecÅ£ia mediului, specialiÅŸti de la Parcul NaÅ£ional Piatra Craiului ÅŸi Parcul Natural Bucegi, alături de cadre universitare ÅŸi experÅ£i din ţările Uniunii Europene.
 
Cuvântul de deschidere i-a aparÅ£inut vicepreÅŸedintelui Consiliului JudeÅ£ean BraÅŸov, Kovacs Attila. „Este foarte important ÅŸi binevenit acest seminar pentru că am avut cazuri la nivelul judeÅ£ului în care necunoaÅŸterea aspectelor legate de siturile protejate a condus la o serie de probleme. Spre exemplu, la Beclean am vrut să construim o groapă ecologică ÅŸi fiindcă nu se ÅŸtia despre existenÅ£a siturilor «Natura 2000» în zona respectivă, nici până în momentul de faţă nu am reuÅŸit să facem această investiÅ£ie. AdministraÅ£iile locale trebuie să ÅŸtie foarte exact ce înseamnă ariile protejate ÅŸi siturile «Natura 2000», ce implică aceste lucruri, care sunt competenÅ£ele ÅŸi care sunt datoriile administraÅ£iilor locale vizavi de ariile protejate. Toate aceste probleme trebuie discutate ÅŸi lămurite”, a menÅ£ionat Kovacs Attila.
 
La rândul său, Mihai Sârbu, arhitectul-ÅŸef al judeÅ£ului BraÅŸov, a menÅ£ionat că „există mari probleme cu delimitarea siturilor „Natura 2000” de care ne lovim pas cu pas în momentul în care încercăm să facem planurile urbanistice ale localităţilor. Am lucrat Planul Urbanistic General al municipiului Codlea ÅŸi este în curs de elaborare cel al comunei Åžinca Nouă. În primul caz, conform perimetrării, situl intră ÅŸi iese din municipiu destul de aleatoriu, iar în cel de-al doilea caz s-a definit una din limite ca fiind drumul judeÅ£ean care trece exact prin mijlocul localităţii. Astfel, jumătate din comună este sit «Natura 2000» ÅŸi n-aÅŸ vrea ca oamenii din cealaltă parte a comunei să creadă că sunt defavorizaÅ£i pentru că au rămas în afara sitului. JudeÅ£ul BraÅŸov ÅŸi-a definit ca strategie dezvoltarea turismului. În acest sens, administraÅ£ia judeÅ£eană va sprijini orice demers, dar cu respectarea statutului acestor situri, în ideea în care ele ne pot ajuta în definirea unui turism civilizat, care să aducă venituri cât mai mari la buget”.
 
În cadrul seminarului, specialiÅŸti din Germania, Austria, Danemarca ÅŸi Suedia au prezentat informaÅ£ii despre monitorizarea siturilor „Natura 2000”, reglementarea ÅŸi evaluarea planurilor ÅŸi proiectelor desfăşurate în aceste situri, date privind finanţările care pot fi obÅ£inute ÅŸi exemple de bună administrare a siturilor „Natura 2000”, precum ÅŸi felul în care autorităţile pot dezvolta turismul ÅŸi activităţile tradiÅ£ionale în cadrul siturilor.
 
Pe teritoriul judeÅ£ului BraÅŸov sunt declarate 32 de arii protejate: 12 monumente ale naturii, 15 rezervaÅ£ii naturale, două arii speciale de protecÅ£ie, două parcuri ÅŸi o zonă umedă. Marea majoritate a ariilor protejate existente în judeÅ£ul nostru sunt cuprinse în situri „Natura 2000”, cu câteva excepÅ£ii de tip speologic, geologic ÅŸi paleontologic. Doar ÅŸase localităţi nu au pe teritoriul lor situri „Natura 2000”. Există ÅŸapte localităţi a căror suprafaţă este în întregime declarată sit „Natura 2000”: BuneÅŸti, Cincu, Jibert, Lisa, Recea, ÅžoarÅŸ ÅŸi TicuÅŸ. Acest fapt generează pentru orice construcÅ£ie sau program de dezvoltare foarte multe probleme în ceea ce priveÅŸte avizarea, studiile de impact, studiile de biodiversitate, costurile documentaÅ£iilor ÅŸi timpii de aÅŸteptare. Din această cauză, administraÅ£iile locale au dificultăţi în ceea ce priveÅŸte gestionarea terenurilor, desfăşurarea investiÅ£iilor, stabilirea regimului construcÅ£iilor ÅŸi implementarea planurilor de dezvoltare durabilă. Practic, este nevoie de armonizarea planurilor de dezvoltare socio-economică de la nivelul localităţilor cu interesele de conservare a biodiversităţii. O altă problemă este faptul că siturile „Natura 2000” nu sunt luate în custodie ÅŸi nici nu beneficiază de planuri de management, acestea nefiind aprobate de Ministerul Mediului.

ReÅ£eaua ecologică europeană „Natura 2000” reprezintă o reÅ£ea de arii speciale de conservare, al cărei scop este păstrarea biodiversităţii. Ea a fost creată la nivelul Uniunii Europene pentru menÅ£inerea habitatelor naturale ÅŸi a speciilor de plante ÅŸi animale sălbatice periclitate, fiind alcătuită din situri de interes comunitar ÅŸi arii de protecÅ£ie specială avifaunistică.

« Inapoi


  

Brasov
Informatii utile



Cauta
Contact
Scrie-ne un mesaj
sau un e-mail
Brasov, strada Ecaterina Varga nr.23
0268 474288


Galerie foto
Trafic.ro
Statistici
2124445 de vizite
2 vizitatori online