Tir cu arcul
Tirul cu arcul sau Kyudo este practicat ca o metodă de dezvoltare psihică, morală ÅŸi spirituală. Se spune că o lovitură reuÅŸită în tirul cu arcul nu este doar aceea care atinge Å£inta chiar în centrul ei, ci aceea despre care se spune că săgeata este în mijlocul Å£intei încă dinainte de a fi trasă. Tirul cu arcul se practică îndeosebi în Poiana BraÅŸov, Bran si in Rasnov (Cetatea Taraneasca).
Kyudo inseamna Calea Arcului si este considerat de multi ca fiind calea cea mai pura dintre toate artele martiale. In trecut, arcul japonez era folosit pentru vanatoare, lupta, ceremonii la curte, jocuri si intreceri de indemanare.
Unele dintre vechile scoli japoneze de tir cu arcul, cunoscute ca si ryu, au supravietuit pana in zilele noastre, de-a lungul vechilor ceremonii si intreceri, insa desigur ca zilele cand arcul era folosit ca arma sunt demult apuse.
In zilele noastre kyudo este practicat indeosebi ca metoda de dezvoltare psihica, morala si spirituala. Esenta kyudo se poate spune ca este sinonima cu cautarea adevarului, a bunatatii si a frumusetii.
Adevarul in kyudo este manifestat prin tragerea in sine, care este pura si inteleapta, unde cele trei elemente atitudinea, miscarea si tehnica se unesc intr-o stare de perfecta armonie. O lovitura reusita in kyudo nu este doar una care atinge centrul tintei, ci una despre care se poate spune ca sageata exista in tinta inca inainte de a fi trasa.
Bunatatea reuneste calitati ca si curtoazia, compasiunea, moralitatea si non-agresiunea. In kyudo, bunatatea este aratata prin afisarea comportamentului si atitudinii potrivite in toate situatiile.
Un bun arcas este o persoana care-si pastreaza stapanirea de sine chiar si in momente de stress profund sau de conflicte. Frumusetea kyudo imbunatateste viata si stimuleaza spiritul. In kyudo, adevarul si bunatatea sunt prin definitie frumoase. Frumusetea poate fi gasita de asemenea si in gratia desavarsita a arcului japonez si in eleganta vesmantului traditional al arcasului.
Acest sport se poate practica in urmatoarele locuri:
Cheile Rasnoavei, Coridorul Rucar-Bran, Fagaras (Bilea), Piatra Craiului (Plaiul Foii), Poiana Brasov, Bran, Cetatea Taraneasca Rasnov.