www.brasovtourism.eu

Portal de informare si promovare turistica
 
Strategii turism
Targuri turism
Adrese utile
  • Brasov Tourism Aplication
  • Politici in turism
  • Romania Eden
  • Federatia turism
  • Management Inteligent al Destinatiei
  • Romania Travel
Acte constitutive
Cazare Brasov
Traditions Nature Areas protected Fun Sport Adventure
» Cetati
Cetatea Fagarasului

Cetatea FăgăraÅŸ - construcÅ£ia a început la sfârÅŸitul secolului XIV, pe locul unei cetăţi de pământ din secolul XII. Este transformată în castel fortificat în secolul XVI, devenind reÅŸedinţă princiară din secolul XVII. În rolul său de centru, cetatea a stimulat dezvoltarea breslelor, în special cea a tăbăcarilor ÅŸi a olarilor. A devenit, de asemenea, ÅŸi un important centru politic ÅŸi social, unde sărbătorile ÅŸi petrecerile erau frecvente. A funcÅ£ionat, în principal, ca loc de reÅŸedinţă pentru proprietarii ei – prinÅ£i ÅŸi demnitari – fiind, în sec. al XVII-lea, o reÅŸedinţă luxoasă. Din păcate, prea puÅ£in din farmecul său de odinioară se mai păstrează astăzi, în mare parte pentru că a fost dezbrăcat de toate elementele de decoraÅ£ie ÅŸi golit de toată mobila valoroasă atunci când a fost transformată în garnizoană militară în sec. al XVIII-lea.

 

Structura masivă de cărămidă include 80 de încăperi ÅŸi este ÅŸi acum înconjurată de un ÅŸanÅ£ lat, legat printr-un canal secret de râul Olt.

În timpul primei perioade comuniste, Cetatea FăgăraÅŸului a fost transformată în închisoare pentru deÅ£inuÅ£i politici, regimul înscriind FăgăraÅŸul în ÅŸirul închisorilor „Gulagului românesc”. SpaÅ£iul din interiorul cetăţii nu mai este ocupat decât de o platformă de spânzurătoare în centru, ÅŸi de muzeu ÅŸi bibliotecă.

Muzeul Ţării FăgăraÅŸului expune o modestă colecÅ£ie arheologică care include artefacte romane, arme medievale, ceramică, piele ÅŸi Å£esături, rezultate ale meÅŸteÅŸugurilor artistice ÅŸi tradiÅ£ionale practicate în această zonă. Muzeul mai găzduieÅŸte ÅŸi o frumoasă colecÅ£ie de icoane pe sticlă.

 

ORAR:

Luni – Vineri: 8:00 – 18:00

Vara: Sâmbăta, Duminica: 9:00 – 17:00

Iarna: Sâmbăta, Duminica: 9:00 – 15:00

 


Cetatea Rupea

Cetatea de la Rupea (monument istoric)

În partea de nord-vest a micii localităţi braÅŸovene Rupea, la jumătatea distanÅ£ei dintre SighiÅŸoara ÅŸi BraÅŸov, din vârful unei masive stânci de bazalt ni se dezvăluie o părticică de istorie - ruinele unei cetăţi medievale ce străjuie încă tăcute depărtările, continuând să depene firul istoriei în ciuda ignoranÅ£ei ÅŸi a dezinteresului oamenilor.Cetate dacică la origini, ce purta numele de "Ramidava", cetatea Rupea a fost ridicată în apropierea drumului ce lega Transilvania de Moldova ÅŸi Å¢ara Românească, prin pasurile sud-estice. Situată în calea popoarelor migratoare, cetatea a fost sistematic asediată de către aceÅŸtia ÅŸi a funcÅ£ionat ca loc de refugiu pentru populaÅ£ia din împrejurimi din calea migratorilor, a turcilor ÅŸi a tătarilor.Locuirea săsească este atestată de prezenÅ£a în cetate a celebrului "Turn al Slăninii", situat în dreapta porÅ£ii de intrare, vis-a-vis de locuinÅ£a paznicului, turn existent în toate cetăţile săseÅŸti ÅŸi care aminteÅŸte de un obicei al acestei etnii de a păstra slănina ÅŸi cârnaÅ£ii comunităţii într-un turn, atât pentru a se usca cât ÅŸi pentru a putea fi folosiÅ£i ca provizii de hrană în cazul unui asalt asupra aÅŸezării.Sistemul de fortificare consta din trei incinte: Cetatea de Sus (construită înainte de colonizarea germană), Cetatea de Mijloc (ridicată în secolul al XV-lea ÅŸi lărgită la începutul sec. XVII ) ÅŸi Cetatea de Jos (care datează din secolul al XVII-lea).

 


Cetatea taraneasca

Cetatea ţărănească (monument istoric)

Cetatea a fost construită pe dealul ce se înalţă la sud de centrul aÅŸezării ÅŸi datează prima fază, din sec. XIV. Dimensiunile ei indică faptul că este vorba de o cetate de refugiu ţărănească de tipul celor construite în aceeaÅŸi vreme de comunităţile săseÅŸti din Saschiz ÅŸi Prejmer. Cetatea a suferit un pustiitor incendiu la 1718 ÅŸi refăcută a mai funcÅ£ionat în sec. XVIII. La 1802 clădirile din interiorul incintei mici a cetăţii au fost grav afectate de un cutremur. Cetatea RâÅŸnovului este una dintre cele mai bine conservate cetăţi ţărăneÅŸti din Transilvania, chiar dacă Å¢ara Bârsei a fost puternic ameninÅ£ată ÅŸi afectată de atacurile turceÅŸti din sec. XIV-XV.

 


Cetatea Neagra

Cetatea Neagră

Cetatea Neagră, pe un vârf de stâncă, sub Măgura Codlei, la vechiul Drum al SaÅŸilor, era o construcÅ£ie simplă de piatră, având doar elementele necesare din punct de vedere strategic ÅŸi servind doar scopurilor militare. Temeliile cetăţii au fost descoperite prin săpături efectuate între anii 1921-1923 (primele) ÅŸi 1964-1966 (ultimele). Lungimea cetăţii era de 100 m, iar lăţimea oscila datorită adaptării la teren între 12-55 m.

 




  

Atractii culturale
Atractii istorice
Atractii naturale
Biserici Brasov
Biserici fortificate
Brasov
Castele medievale
Informatii utile
Manastiri si biserici fortificate


Cauta
Contact
Scrie-ne un mesaj
sau un e-mail
Brasov, strada Ecaterina Varga nr.23
0268 474288


Galerie foto
Trafic.ro
Statistici
2128490 de vizite
1 vizitatori online